Måden, vi ser tv på, er under forandring. Vi har vidt forskellige ønsker til kanaler og tv-pakker, og det giver særlige udfordringer i andelsboligforeningerne. Folketinget kom med en ny tv-løsning i maj 2016, og på Fremtidens Andelsbolig kan du få en snak med en række udbydere.

Af Thea Gregersen

På 2. sal bor Anders. Han skælder hver weekend lystigt ud på tv’et og zapper rundt fra kanal til kanal, når der spilles fodboldkampe i alle de europæiske ligaer. Nedenunder bor Maria, som slet ikke har et tv, men som på sin bærbare computer streamer sine yndlingsserier og -film på tjenester som Netflix og HBO. Søren og Mette derimod, som har boet i stueetagen i 20 år, vil bare gerne se nyhederne og fredagsunderholdning på DR1 og TV2 nyhederne, som de altid har gjort.

Vores tv-vaner er langt fra de samme. Det mærker man også i andelsboligforeningen på Petersborgvej på Østerbro, hvor Grethe Dehn er bestyrelsesformand.

Nye andelshavere har nye behov

– Vi oplever, at behovene i samme opgang er vidt forskellige. Nogle siger, at de slet ikke er interesserede i en tv-pakke. Andre vil have mange flere kanaler. Førhen skulle vi jo alle se det samme tv. Vi havde blot to kanaler, så ønskerne var jo ikke så forskellige som nu.

Foreningen har et et-strengs-system gennem udbyderen YouSee, hvor de alle modtager de samme kanaler. Men Grethe har bidt mærke i, at når de får nye andelshavere ind i foreningen, sker det oftere end førhen, at de spørger efter, om de kan undlade at betale for tv-afgiften, fordi de bare bruger deres computer og måske slet ikke har et tv. ”Der er kommet en ny måde at se tv på”, som hun siger, og det kan skabe problemer.

Denne tendens bekræftes også af en undersøgelse, som Forbrugerrådet Tænk lavede sidste år. Her undersøgte Forbrugerrådet danskernes tv-vaner og –behov og resultatet var, at tre ud af fire danskere oplever, at de betaler for flere kanaler, end de har brug for, og cirka halvdelen af de adspurgte svarer, at de er utilfredse eller meget utilfredse med muligheden for at vælge de tv-kanaler, de ønsker.

AB Petersborgvej på Østerbro er en lille forening på blot 29 andele, og de kender hinanden godt. Derfor ønsker Grethe Dehn som formand også at vise hensyn til de beboere, som spørger efter, om de kan undlade at betale til den fælles tv-løsning.

– Vi synes jo ikke, man som andelshaver skal være tvangsindlagt til at betale for tv, når man slet ikke har et eller ikke rigtigt bruger det. Men på den anden side er det også uretfærdigt, hvis andres bolig- og tv-afgift skal stige, bare fordi de vil fortsætte med at se tv, siger hun.

tv-pakker billedfrise

Særlige udfordringer for andelsboligforeningerne

TV-pakkerne og den dertil hørende tv-afgift er også et emne, som ABF’s medlemsrådgivning ofte får henvendelser om:

– Vi har mange eksempler på foreninger, der gerne vil gå mod mere skræddersyede løsninger. Mange laver en ordning, hvor alle betaler for grundpakken, og den enkelte andelshaver derudover kan betale fuld pakke eller købe yderligere kanaler skræddersyet efter eget behov, forklarer juridisk chef og advokat i ABF, Shalaleh Momeni.

I maj 2016 vedtog Folketinget at ændre loven om radio- og fjernsynsvirksomhed, så det nu bliver muligt som andelshaver at framelde sig foreningens fælles tv-aftaler med udbyder efter anmodning til bestyrelsen.

Formålet med ændringen er at give borgerne størst mulig frihed til selv at kunne vælge det udbud af radio- og tv-programmer, der passer bedst til husstandens behov.

For andelsboligforeninger betyder det, at hvis en andelshaver ønsker at blive fritaget ordningen, er det foreningens opgave at framelde den pågældende andelshaver, hvis aftalen med leverandøren af TV er foreningens ansvar.

Du kan møde tv-udbyderne YouSee og Boxer til Fremtidens Andelsbolig 2016 til en snak om, hvordan din forening får skræddersyet en tv-pakke til netop jeres behov.

Bestil billet