Program

På Fremtidens Andelsbolig vil der udover et messeareal på 2000 kvm være en scene og fire mødelokaler. På scenen har vi inviteret til debatter om aktuelle emner inden for andelsboligområdet, og i mødelokalerne kan du høre korte foredrag om alt fra andelsboliglån til grønne fællesskaber med landets førende eksperter. På ABF’s stand kan du komme forbi til en sofa-talk eller få en snak med medlemsrådgivningen.

 

DET SKER PÅ ABF’S STAND

Find rundt i paragraf- og taljunglen

Er paragrafer og tal en udfordring for dig, så stik hovedet forbi ABF’s stand. Her kan du møde en jurist og en økonom, der står klar til at vejlede dig om alt fra husordner til andelsboliglån. Vores rådgivning er populær og er til hverdag rettet mod andelsboligforeningers bestyrelser. Da vi gerne vil give alle besøgende et godt råd med på vejen, kan både andelshavere og bestyrelsesmedlemmer få en kort og generel rådgivning. Ønsker du som deltager mere information, kan du skrive dig op på standens rådgivningsliste, og ABF’s medlemsrådgivning vil efterfølgende kontakte dig.

Få viden og inspiration

Har I andele til salg, vil I spare penge på driften af foreningen, eller overvejer du at engagere dig som frivillig, så kom forbi en af vores sofa-talks, hvor eksperter og erfarne foreninger vil få en snak om de daglige udfordringer i en andelsboligforening. Ordstyrer: Lise Clemmensen, ABF.

Gå online med ABF

Kom og gå på opdagelse i to af ABF’s nyeste medlemstilbud: den digitale ABF-håndbog og en skræddersyet hjemmesideløsning til andelsboligforeninger.

Kl. 10:00-11:00: Mød rådgiverne
Kl. 11:00-11:30: Ventelisten – til kamp mod penge under bordet
Deltagere: Jan Hansen, direktør i ABF & A/B Lyshøj, Valby
Kl. 11:30-12:30: Mød rådgiverne
Kl. 13:00-13:30: Administration – det er bare billigere i Næstved
Deltagere: Niels-Jørgen Schelde A/B Schneeklothsgården, Frederiksberg & Casper Thorsøe Jr. A/B Øster Farimagsgade 15 / Rørholmsgade 1, Kbh. K
Kl. 13:30-14:30: Mød rådgiverne
Kl. 15:00-15:30: Bliv frivillig i ABF eller i din forening – og styrk dit cv
Deltagere: Rie Skårhøj, chefkonsulent i Led Frivillige & Brian Fabricius, A/B VE-BO, Kbh. V.
Kl. 15:30-16:30: Mød rådgiverne
Kl. 16:00-16:30: Sådan sælger I boliger – i provinsen
Deltagere: Manja Johansen, Boliga selvsalg & Laif Nicolaisen og Peer Kirkegaard, A/B Gartnerhaven, Skælskør.

 

DET SKER PÅ SCENEN

 • Kl. 10:30: Velkomst v. landsformand Hans Erik Lund
 • Kl. 10:45-11:15: Fremtidens boligsalg v. Boliga Selvsalg (Hovedsponsor)
 • Kl. 11:45-12:30: Debat: Lever fællesskabstanken i landets andelsboligforeninger?
  Er fællesskabstanken et levn fra andelsbevægelsen, eller har den stadig noget at byde på i dag?
  Deltagere: Repræsentanter fra udvalgte andelsboligforeninger
  Ordstyrere: Anna Pedersen Bækhøj og Thea Gregersen, ABF
 • Kl. 13:00-14:00: Debat om maksimalprisbestemmelsen
  Hvilken betydning har maksimalprisbestemmelsen på andelsboligområdet?
  Deltagere: Jens Kindberg (folketingskandidat for K), Merete Dea Larsen (boligordfører for DF), Kaare Dybvad (boligordfører for S), Søren Egge Rasmussen (boligordfører for EL), Hans Erik Lund (ABF’s landsformand)
  Ordstyrer: Camilla Thorning (journalist på DR)
 • Kl. 14:30-15:30: Debat om omdannelse af andelsboliger til ejerboliger
  I foråret blev der i Folketinget rejst et beslutningsforslag om at give andelsboligforeninger mulighed for at omdanne andelsboliger til ejerboliger, og der er nu nedsat et udvalgsarbejde, der skal undersøge området. Hvilke konsekvenser vil det have, hvis forslaget gennemføres?
  Deltagere: Professor, dr.jur. Ulrik Rammeskow Bang-Pedersen, direktør i Dansk Ejendomsmæglerforening Henrik Dahl Sørensen, boligøkonom og direktør for Boligøkonomisk Videnscenter Curt Liliegreen, direktør for ABF Jan Hansen.
  Ordstyrer: Camilla Thorning (journalist på DR)
 • Kl. 16:00-17:00: Talk om betydningen af andelsboligforeninger for København
  Hvilken betydning har andelsboliger historisk haft for København og hvad er betydningen af en by bestående af flere boformer – herunder andelsboligforeninger?
  Deltager: Social- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen
  Ordstyrer: Camilla Thorning (journalist på DR)

 

DET SKER I MØDELOKALERNE

Lokale 1
Kl. 10:30 – 11:00
Husorden
Kl. 12:00 – 12:30
Airbnb og fremleje
Kl. 15:00 – 15:30
Airbnb og fremleje
Kl. 15:45 – 16:15
Lejlighedssammenlægning

 

Beskrivelse af oplæg

Airbnb og fremleje
Oplægsholder: ABF
Det er blevet populært at udleje sin bolig via tjenester som “Airbnb”, men hvordan skal man håndterer den form for korttidsudlejning i foreningen? Og hvordan skal man generelt håndtere fremleje af andelsboliger?
Tilbage til oversigten

Altan – fra idé til projekt i foreningen
Oplægsholder: Grubbe Advokater
Mange andelshavere ønsker at få altan, og det behøver ikke at være en uoverskuelig opgave at føre altandrømme ud i livet i din andelsboligforening. Kom til oplæg om, hvad I skal overveje når I sætter gang i et altanprojekt.
Tilbage til oversigten

Andelshavers lånemuligheder
Oplægsholder: MyBanker
Beskrivelse er på vej.
Tilbage til oversigten

Bestyrelsesansvar
Oplægsholder: Advodan
Beskrivelse er på vej.
Tilbage til oversigten

Foreningens lån – renteswap og kreditforeningslån
Oplægsholder: ABF
Bliv klogere på andelsboligforeningers lånemuligheder, samt hvilke konsekvenser de kan have for dig som andelshaver.
Tilbage til oversigten

Fremtidens digitale administrator
Oplægsholder: Datea
Overlad ansvaret, få større sikkerhed og mere tid til alt det sjove. Alt bliver digitalt, hvilket er en stor fordel for foreningen mht. materiale, videndeling og andre IT-hjælpeværktøjer.
Tilbage til oversigten

Få et gratis vaskeri til foreningen
Oplægsholder: Nortec
Fremtidens fællesvaskeri er et vaskeri, der er skræddersyet brugernes behov og som er tilpasset den tid vi lever i. Få det og meget mere – investerings-, drifts- og vedligeholdelsesfrit med TotalCare.
Tilbage til oversigten

Få naboerne engageret i det grønne fællesskab
Oplægsholder: TagTomat
Mads fra TagTomat fortæller om egne erfaringer fra både frivilligt og professionelt arbejde, og kommer med fifs til den simple opstart eller til hvordan større fælleshaver og fællesskaber kan etableres og drives.
Tilbage til oversigten

Få overblik og effektiv styring i bestyrelsen
Oplægsholder: DEAS
Med få og enkle tiltag kan I få en nemmere dagligdag i foreningen og en stabil drift uden overraskelser. Hør blandt andet om, hvordan I kan holde omkostningerne til drift og vedligeholdelse nede og sikre en høj beboertrivsel. Og hvordan I kan bruge jeres administrator for sparringspartner og rådgiver.
Tilbage til oversigten

Grønne fællesprojekter: Få rekreative udearealer og klimatilpasning i ét
Oplægsholder: Malmos
Vi giver inspiration og vejledning til, hvordan klimatilpasningsløsninger kan bidrage til grønnere og mere rekreative fællesarealer til glæde for områdets beboere. Vi viser hvordan regnvandsbede, grønne tage, permeable flader, genbrug af regnvand, faskiner og plantekasser etc., kan skabe nye fællesarealer som understøtter nye typer fællesskaber i foreningen. Og hvordan klimatilpasningsløsninger samtidig kan have en positiv påvirkning på områdets vandbalance, mikroklima, biodiversitet og luftforurening.
Tilbage til oversigten

Husorden
Oplægsholder: ABF
En god husorden kan blandt andet sikre godt naboskab, skabe tryghed, forebygge konflikter og sætte ord på, hvordan samtlige andelshavere kan tage hensyn til hinanden, når mange mennesker bor tæt sammen. Hør, hvordan I får lavet en god husorden i jeres forening.
Tilbage til oversigten

Håndter konflikter i foreningen
Oplægsholder: Center for Konflikthåndtering
Nabostridighede er ikke ønskværdige, men hvordan skal man håndtere en konflikt med en nabo? Mød op og få tips og tricks til, hvordan du både løser konflikter, men også, hvordan du kan tage dem i opløbet.
Tilbage til oversigten

Kompost, grønne kredsløb og nye fællesskaber i boligforeningen
Oplægsholder: Kompostbudene
Hvordan kan dit grønne affald genanvendes lokalt i din gård til dyrkning, forgrønnelse og nye fællesskaber? Kompostbudene fortæller om hvordan du gennem kompostering kan reducere din affaldsmængde samtidig med at producere dit eget kompostjord til bla. dyrkning af grønsager i højbede eller som gødning til planter, buske og blomster. Vi viser hvordan andre allerede gør det i deres gård og giver tips til, hvordan du sorterer dit grønne affald i køkkenet, kompostere det – både på din altan og i fællesskab med naboer i din gård.
Tilbage til oversigten

Lejlighedssammenlægning
Oplægsholder: ABF
At lægge lejligheder sammen kan skabe den nødvendige plads for, at du kan blive boende i din andelslejlighed. Men det er vigtigt at være opmærksom på en række forhold inden projektet kan komme i gang. Kom og bliv klogere på disse forhold.
Tilbage til oversigten

Ny trend – elevator i bygningen
Oplægsholder: Plan 1 Arkitekter
En elevator kan gøre hverdagen lettere for særligt børnefamilier og ældre, og gøre andelsboligen til en bolig for livet. Men hvad kræves der for at få elevatorer i foreningen, og hvordan kommer I i gang?
Tilbage til oversigten

Præfabrikation sikrer høj kvalitet og kort byggetid på altaner
Oplægsholder: Windoor
Præfabrikation er velkendt i byggebranchen, og hos Windoor Danmark har vi specialiseret os i at præfabrikere altaner. Vi producerer altanerne inden døre på fabrik under kontrollerede forhold. Det minimerer risikoen for fejl og sikrer høj kvalitet. Præfabrikation minimerer også gener for beboere, fordi altanerne monteres hurtigt og effektivt på byggepladsen. WinAltan er et godt eksempel på, hvordan moderne produktionsteknikker går hånd i hånd med skræddersyede løsninger til glæde for både økonomi, tidsplan og ikke mindst beboerne.
Tilbage til oversigten

Sikring mod skader ifm. skybrud
Oplægsholder: Lynghus Consult
Når himlen åbner for sluserne og forårsager oversvømmelser, kan det medføre dyre vandskader. Men kommer der flere skybrud, og hvad kan du og din forening gøre for at forebygge mod skaderne?
Tilbage til oversigten

Spar på energien, få bedre komfort og et sundere indeklima
Oplægsholder: Energitjenesten Øst
Andelsboligforeninger har ofte gode potentialer for at optimere komforten og spare på energiregningen. Hvordan sikrer I jer så at det er de rigtige tiltag I investerer i? Hvordan får I tiltagene til at hænge sammen? Kom og hør om æbleplukkermetoden til at identificere hvilken slags andelsboligforening man er. Få inspiration fra gode projekter der er gennemført i andre andelsboligforeninger, og hør om hvordan I kan bruge jeres energimærke aktivt i processen. Få en snak med EnergiTjenesten efter foredraget om hvordan I kan komme frem til de helt rigtige løsninger.
Tilbage til oversigten

Søg om byfornyelsesmidler fra Københavns Kommune
Oplægsholder: ABF og en repræsentant fra Københavns Kommune
Københavns Kommune giver hvert år tilskud til udbedring af dårlige toilet- og badeforhold samt til energirenovering og etablering af fælles gårdhaver. Ansøgningskriterierne ændres fra år til år. Skal din forening være blandt dem, som får tilskud i det kommende år? Kom og hør om tilskudsmuligheder.
Tilbage til oversigten

Valuar eller offentlig vurdering?
Oplægsholder: ABF
Den offentlige vurdering er ikke blevet opdateret siden 2012, og flere og flere vælger at få valuarvurdering. Men hvad er er fordele og ulemper ved hver vurdering? Mød op, og bliv klogere på de to vurderingstyper.
Tilbage til oversigten

Vedligeholdelsesplanen – Bestyrelsens vigtigste redskab
Oplægsholder: Gaihede
Det lønner sig at have en vedligeholdelsesplan, da den gør det muligt at planlægge vedligehold og nødvendige investeringer i en ejendom. Det sikrer ro og luft til andre spændende tiltag på ejendommen.
Tilbage til oversigten