Andelshaverne i A/B Øster Farimagsgade 15 / Rørholmsgade 1 i København har i fællesskab og på tværs af social baggrund finansieret energirenoveringer. På Fremtidens Andelsbolig 2016 kan du møde en lang række firmaer med erfaringer inden for energirenoveringsprojekter.

Af Lise Clemmensen

Nyt tag, nye vinduer eller efterisolering er store og omkostningstunge byggearbejder. Ofte finansierer foreningen projekterne med et realkreditlån i den fælles ejendom og hæver samtidigt boligafgiften, så alle andelshavere i fællesskab bidrager til de nye tiltag. Økonomiske beslutninger, der bliver vedtaget på foreningens generalforsamling, hvor alle andelshavere har stemmeret.

En demokratisk proces

Den proces var A/B Øster Farimagsgade 15 / Rørholmsgade 1 i København også igennem, da den lille forening på 22 andele fik nye vinduer i 2012. Foreningen finansierede deres nye lavenergivinduer med både realkreditlån og en forhøjet boligafgift, og netop den demokratiske proces i forhold til en boligafgiftsforhøjelse betød meget for at få projektets finansiering igennem, fortæller foreningens nuværende formand Casper Thorsøe:
– En af andelsboligens styrker er, at alle andelshavere, også her i foreningen, har været med til at beslutte, hvilke projekter vi skulle sætte i gang, og hvor meget vi ville bruge på projekterne. Det er også nemmere at nå til enighed om at hæve boligafgiften, når beslutninger bliver truffet i fællesskab, og alle føler ejerskab over for økonomien, fortæller han og fortsætter:
– Foreningens månedlige huslejestigning blev på 300-400 kr. pr. måned pr. lejlighed og blev vedtaget på en ekstraordinær generalforsamling, hvor vi også besluttede at optage et realkreditlån på fire millioner kr., forklarer han.

Planlægning er vejen frem

I A/B Øster Farimagsgade 15 / Rørholmsgade 1 i København er der ildsjæle, der gerne vil bidrage til klimaudfordringerne, men pengene hænger ikke på træerne i en beboersammensætning med studerende, børnefamilier og ældre. Alligevel har man i fællesskab besluttet at oprette en renoveringspulje, fortæller Casper Thorsøe:
– På den seneste generalforsamling i april 2016 vedtog vi, at alle fremover skal betale 100 kr. pr. andel om måneden til en renoveringspulje, så vi kan lave endnu flere renoveringer og på et økonomisk niveau, hvor alle kan være med, fortæller han.
Foreningen isolerede også for nyligt brystningerne samtidigt med at de isolerede mellem 4. sal og tagetagen og fik udskiftet endnu bedre cirkulationspumper.

energirenovering-billedfrise

Kolde skuldre

Inden den københavnske forening fik skiftet vinduer var træk og kulde en del af hverdagen i de 22 lejligheder. Ejendommen er en klassisk københavnerejendom fra 1878, og for Casper Thorsøe var der markante forbedringer i komforten, da de nye vinduer var en realitet:
Mange lejligheder havde punkterede ruder, og nogen var utætte. De nye vinduer har givet et bedre indeklima, mindre træk og et løft i livskvaliteten, og det kan alle mærke, uanset indtægtsniveau og social baggrund, fortæller han.
For andelshaverne i den gamle københavnerejendom har det været nemt at mærke forandringerne ved deres klimarenoveringer, fortæller Casper Thorsøe:
– For nyligt har vi isoleret brystningerne. Bag min sofa trak det så meget, at man normalt skulle sidde med tæppe om skuldrene i den ene ende af sofaen, det skal man ikke længere. Jeg gætter på, at vi sparer 15% på varmeregningen med isolering af alle brystninger, og som kommer samtlige husstande til gode, slutter han.

Bestil billet