Det har skabt et stærkere sammenhold i andelsboligforeningen Blågårds Plads 8-10 i København, at de har fået installeret elevatorer. På Fremtidens Andelsbolig kan du møde elevatorudstillere, hvis du har en drøm om at blive boende i byen, men slippe for de mange trapper.

Af Majken S. Eliasen // Foto: Jacob Nielsen

Andelsboligforeningen Blågårds Plads 8-10 har på én gang fået installeret elevatorer på køkkentrapperne, anlagt nyt tag og fik lavet en fælles tagterrasse på øverste etage.

– Det har en stor betydning for samværet og for sammenholdet i det hele taget, fortæller Hans Jeppesen. Den tidligere folkeskolelærer har boet i foreningen siden 2006, og efter at elevatorerne blev installeret, har han fået et helt andet forhold til de andre beboere i andelsboligforeningen:

– Det har overrasket mig, at tagterrassen bliver brugt så meget. Jeg snakker med nogle ovre fra den anden opgang, som jeg ikke har talt med før.

Ifølge Hans Jeppesen er det netop kombinationen af tagterrassen og elevatorerne, der gør, at hele andelsboligforeningen gik ind for projektet:

– Hvis vi kun fik elevatorer, ville de, der boede øverst, have størst interesse i projektet, mens de, der boede i bunden, ville være mindre interesserede.

Andelsboligforeningen består af to opgange med ca. 20 lejligheder. Andelshaverne i foreningen er alle engagerede mennesker, der diskuterer livligt på generalforsamlingerne. Men fordi alle andelshavere ville kunne bruge tagterrassen, blev forslaget vedtaget i enighed:

– De to ting koblet sammen i det samme projekt har gjort, at der har været interesse fra hele foreningen, forklarer Hans Jeppesen.

Andelsboligforeningen Blågårds Plads 8-10 har betalt 3,4 mio. kr. for at få de to elevatorer etableret. Lægger man tagterrassen til, er prisen på ni mio. kr.

Jette Kromann, fotograf Jacob Nielsen

Navn: Jette Kromann

Hvor længe har du boet i andelsboligforeningen: Jeg har boet i ejendommen siden 1970’erne, det blev først en andelsboligforening i 1981.

Hvad betyder elevatoren for dig i din hverdag? Den betyder mest om sommeren, hvor jeg skal op på tagterrassen. Jeg bruger den ikke om vinteren, da jeg bor på første sal.

Hvor ofte bruger du elevatoren? I sommerperioden er det dagligt. Om vinteren er det kun, hvis jeg har noget tungt at bære på.

Hvorfor vil du anbefale andre andelsboligforeninger at få en elevator? Under forudsætning af at det er økonomisk ansvarligt, så vil jeg sige, at det er alfa og omega for familier med småbørn, der skal slæbe alle deres ting og indkøb op og ned. Det er også godt for ældre og handicappede.

 

Franck Nielsen, fotograf Jacob Nielsen

Navn: Franck Nielsen

Hvor længe har du boet i andelsboligforeningen: Siden 1977

Hvad betyder elevatoren for dig i din hverdag? Det betyder, at jeg kan slæbe mine varer op, jeg bor på femte sal. Jeg er en gammel mand, og jeg er på spanden de få gange, den er ude af drift. At gå op med en halv kasse øl og en ordentligt pose varer, det har jeg svært ved.

Hvor ofte bruger du elevatoren? Tre-fire gange dagligt.

Hvorfor vil du anbefale andre andelsboligforeninger at få en elevator? Jeg var oprindeligt modstander af, at vi skulle have elevator, i dag ved jeg at det er det bedste, vi har fundet på.

 

Punnissa Jeppesen, fotograf Jacob Nielsen

Navn: Punnissa T. Jeppesen, bestyrelsesmedlem

Hvor længe har du boet i andelsboligforeningen: Siden 2006

Hvor ofte bruger du elevatoren? Tre-fire gange om dagen

Hvad betyder elevatoren for dig i din hverdag? Det passer godt at kunne tage elevatoren, fordi jeg ofte har mange ting med, tunge poser og pakker. Og så giver det mig lige en lille pause.

Hvorfor vil du anbefale andre andelsboligforeninger at få en elevator? Det er en god ide, så folk ikke skal slæbe så meget op af trapperne.

 
Bestil billet