Bofællesskabet Munksøgård ved Roskilde har egen delebilsordning og det er en stor hjælp for andelshaverne Birte Søltoft og Poul Larsen i det daglige. Mød delebilsordninger på Fremtidens Andelsbolig 2016.

Af Lise Clemmensen

En delebil giver os en nemmere hverdag, for vi kan altid tage lige den bil, der passer til et bestemt formål, fortæller Birte Søltoft. Hun er, sammen med sin mand Poul Larsen, andelshaver i A/B Munksøgård, lidt uden for Roskilde. Foreningen er en del af det økologiske bofællesskab Munksøgård, der både tæller andels- ejer- og lejeboliger. Og så har bofællesskabet 15 delebiler, som Birte og Poul bruger efter behov:
– Når jeg handler i Roskilde, tager jeg en af vores nye elbiler. Skal vi besøge vores søn på Fyn, tager vi en af citroën’erne, og skal vi have cykler med, tager jeg Berlingo’en og lægger sæderne ned. Det er rigtigt praktisk, fortæller Birte.

Når trafikken driller

For Birte og hendes mand Poul Larsen er de 15 biler i Munksøgårds delebilsordning en billig løsning på den daglige trafikudfordring og et konkret tiltag, hvor de oplever, at det praktiske fællesskab i form af delebiler letter i hverdagen. Også økonomisk nu, hvor de begge er pensionister og har mindre brug for en bil end tidligere:
– Inden vi gik på pension, brugte vi et sted mellem 200 og 600 kr. pr. må- ned på delebilsordningen ud over det månedlige abonnement på 75 kr. I dag bruger vi kun mellem 100 og 200 kr. pr. måned, fortæller Birte Søltoft.

Samfundsfordel

Med to pensionistindtægter skal Birte og Poul tænke sig om i forhold til, hvad de bruger deres penge på. Derfor har egen bil heller aldrig været på tegnebrættet:
– Vi har livet igennem fravalgt egen bil. Det er også en politisk beslutning at bruge det offentlige transportsystem, og da vi arbejdede, ville det være bøvlet at finde parkering. Vi har små indtægter og vil hellere rejse end have egen bil, fortæller hun.

delebil-billedfrise

En del af lokalsamfundet

Delebilsordningen kommer ikke kun beboere i Munksøgårdfællesskabet til gode. Lokale borgere uden for bofællesskabet kan også være medlem af delebilsordningen. Og det er et bevidst valg fra bofællesskabets side, fortæller Steen Solvang Jensen, formand for den bestyrelse, der administrerer delebilsordningen:
– Her i foreningen ønsker vi ikke at bo i en osteklokke men at være en del af lokalsamfundet. Derfor har vi også besluttet at åbne op for folk udefra, fortæller Steen Solvang Jensen.
Og foreningen ramte et stort behov eller var snarere på forkant med udviklingen, da den startede op i 2000. Hurtigt blev delebilsordningen så populær, at bestyrelsen valgte at sætte en begrænsning på 155 medlemmer, som skulle bo i bofællesskabet eller i lokalområdet.

For Birte Søltoft og Poul Larsen er delebilsordningen og samarbejdet mellem bofællesskabet og de lokale borgere da også et bevidst valg, fortæller Birte:
– Det er en del af vores identitet som andelshaver i A/B Munksøgård, at vi er åbne over for lokalsamfundet. Det er også en politisk holdning at vælge fællesskabet til, ligesom det også er et politisk valg for os at bo i andelsbolig, slutter hun

Bestil billet